BROSCHYRER

Förbättrad produktion av etanol


UTMANING:
 Förbättra produktionen i tuffa förhållanden där utrustning är placerad i ATEX-zon
LÖSNING: Installation av tryckluftsdrivna membranpumpar

Etanol eller ”sprit” är en färglös vätska som skapas genom att jäsa stärkelse- och sockerråvaror. Ofta används vätskan som lösnings- och extraktionsmedel, vid desinfektion, vid konservering och vid framställning av alkoholhaltiga drycker. Alkohol fungerar även som råmaterial i många kemikalier.

Utmaningen för leverantörer till producenter inom denna industri är att den mesta utrustning som används är placerad i explosionskänslig ATEX-zon. Detta måste beaktas i varje detalj. Även produktens fysiska och kemiska egenskaper (lätt flyktighet och brandfara samt potentiella problem med mekaniska tätningar) och problem med slitningar under transporten av den ursprungliga blandningen (spannmål + vatten och syra) påverkar utrustningen. Alla dessa utmaningar noterades i projektet hos vår kund som skulle modernisera och flytta sin fabrik som tillverkar etanol (baserad på majs).

Fabriken hade mycket gammal utrustning som i huvudsak bestod av monopumpar (excenterskruvpump) i den inledande produktionsfasen och centrifugalpumpar senare vid destillation. Kundens plan var från början att fortsätta med samma sorts pumpar, men vid ett besök i fabriken insåg våra specialister att det inte kräves något högt tryck eller höga flöden i de flesta positioner. Därför var tryckluftsdrivna membranpumpar en mer elegant och teknisk korrekt lösning.

Kunden litade på vårt omdöme och utrustade produktionen med membranpumpar. De kunde snabbt se flera vinster med att ändra typen av pump:

  • Tryckluft istället för elektrisk drift i ATEX-zon minskar risk för brand och explosion.
  • Täthet – till skillnad från en centrifugalpump har membranpumpar inga roterande delar och därför är tätningen av pumparna enklare och håller längre.
  • Möjlighet att torrköra – Fabriken i sig ligger inte på någon hög teknisk nivå och produktionen beror mycket på operatören. Med membranpumpar har operatören en viss säkerhetstid under vilken pumpen kan gå torr utan skador, vilket inte är möjligt med centrifugalpumpar.
  • Det är enkelt att anpassa pumpens kapacitet med hjälp av nålventil, så det behövs inga dyra frekvensomriktare.
  • Material och pris – I de flesta positioner är pumparna tillverkade i aluminium, vilket minskar inköpspriset avsevärt och investeringen räknas hem snabbare.
  • Positionsbyte – i samråd valdes ett urval av pumpstorlekar ut, som kan bytas ut från en position till en annan vid behov (t. ex. vid plötsligt haveri), så att processen kan fortsätta smidigt.
  • Enkelt och billigt underhåll

Pumparna installerades 2016 och har sedan dess varit i drift dygnet runt.

 

Relaterat material

Produktsida:

Tapflo membranpumpar

 Broschyr:

Tapflo tryckluftsdrivna membranpumpar

 


Nästa kundcase

case vardet av snabba leveranser

Pulsationer i din process? – Inte med Tapflo pulsationsdämpare!

En av de största utmaningarna med deplacementpumpar är dess pulsationer.

Läs mer