BROSCHYRER

Livsmedelspump

En livsmedelspump är en viktig komponent i industrierna som tillverkar mat och dryck. Pumparna finns i olika storlekar och former, allt från små membranpumpar som används för att pumpa puré till stora centrifugalpumpar för att transportera mjölk. Gemensamt för branschen är att en ren och bakteriefri process är A och O, så det ställs höga krav på de livsmedelsindustripumpar som används.

Vad är en livsmedelspump?

En livsmedelspump är framtagen för att pumpa vätskor som på något sätt ska förtäras. De består helt eller delvis av livsmedelsgodkända material, är ofta enkel att rengöra samt har inga ”döda zoner” där produkter kan fastna och leda till bakterietillväxt och kontaminering. En livsmedelspump kan i sin helhet vara certifierad (EHEDG) eller ha tätningsmaterial som är godkända.

När behövs pumpen?

Livsmedelspumpar behövs när du ska pumpa livsmedel som läsk, mjölk, soppa och såser. Vid livsmedelstillverkning är det mycket viktigt att processen är och förbli ren utan bakterier. En livsmedelspumps material och speciella utformning hjälper till att säkerställa en hygienisk process.

Krav på livsmedelspumpar

För att säkerställa att en livsmedelspump är tillräckligt sanitär för att vara i kontakt med mat och dryck är både design och materialvalet mycket viktigt. Det kan tyckas krångligt, men det finns flera standarder och certifikat som säkerställer att du köper just en livsmedelspump. De säkerställer att pumpen och dess material når de hårda hygieniska kraven.CTX livsmedelscentrifugalpump

Pump för livsmedel i hygieniska material

I en pump är det inte bara tätningarna i kontakt med vätskan som måste vara livsmedelsgodkända, hela pumpen måste bestå av hygieniska material. I regel är en pump för livsmedel tillverkad i polerat syrafast stål 316L både på utsidan och insidan. I en deplacementpump som membranpump är alla komponenter som är i kontakt med vätskan – membran och ventilkulor – även tillverkade i livsmedelsgodkända material, till exempel SS, PTFE, EPDM-FDA eller NBR-FDA.

Rengöra pumpar för livsmedel

En annan viktig del som pumpar för livsmedel måste uppfylla är rengöringen. En livsmedelspumps materialytor är oftast polerade, vilket gör att de är enklare att rengöra. Pumpen ska även vara tillverkad utan skrymslen och vrån där det kan uppstå bakterietillväxt som kan kontaminera och sätta stopp för produktionen.

En pump för livsmedel bör vara enkel att montera och demontera vilket underlättar dränering och inspektion. Ofta är även de dessa pumpar bygga för Clean-In-Place (CIP) och Sterilisation-In-Place (SIP) som effektiviserar rengöringen.

Certifieringar för livsmedelsindustripumpar

ehedg

EHEDG-livsmedelspump

EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group) verkar för att främja hygienen, förbättra livsmedelssäkerheten och öka rengöringseffektiviteten samt effektiviteten av tillverkning och förpackning av livsmedel. Förutom praktiska riktlinjer, testprocedurer och certifiering och utbildning, erbjuder EHEDG en plattform för globala aktörer inom livsmedelsindustrin. En pump som har en certifiering från EHEDG har genomgått omfattande tester av pumpens design gällande rengöring.

En EHEDG-stämpel säkerställer att du får en hygieniskt utformad livsmedelspump.

fda

FDA

En certifiering från FDA, USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet (Food and Drug Administration) verifierar att produkter som konsumeras eller kommer i nära kontakt med människor har behandlats med material som är hygieniska. Efterlevnad av FDA avser pumpens materialval av packningar, tätningar och plastdelar, medan en EHEDG-certifiering garanterar att hela pumpen är certifierat och testad för användning i en hygienisk miljö. EHEDG är således en högre standard än FDA.

En pump kan ha FDA-godkända tätningar medan resten av pumpens utformning inte är livsmedelsanpassad, vilket gör att pumpen inte bör användas i viss livsmedelstillverkning. Det är därför viktigt att ha koll på materialvalen och hur pumpen är utformad innan du börjar använda pumpen i din process.

EN 10204

EN 10204

Europastandarden EN 10204 anger de olika kontrolldokument som ska följa med vid leverans av varor i metall. Du får en checklista och spårbarhet för materialen som används i utrustningen. 2.1 är en allmän förklaring av överensstämmelse med materialspecifikationerna, medan 3.1 ger specifika spårningsuppgifter hela vägen till stålverkets parti. (Normalt endast för metaller som kommer i kontakt med produkten).

EG 1935/2004

EG 1935/2004

Denna EU-förordning gäller alla material som kommer i kontakt med livsmedel, exempelvis metall-, plast- och gummimaterial. Förordningen kräver att dessa material är säkra, märks med glas- och gaffelsymbolen, kan spåras genom hela produktionskedjan (enligt ovan EN 10204) och att de tillverkas i enlighet med god tillverkningspraxis (Good Manufacturing Practices, GMP).

CE

CE

CE är nog den markering som de flesta känner igen från många produkter vi använder dagligen. En produkt som klassificeras som en maskin och som är CE-märkt uppfyller de grundläggande hälso- och säkerhetskraven i maskindirektiv 2006/42/EEG.

usp VI

USP VI

U.S. Pharmacopeial Convention (USP) definierar i klass I till VI i hur ett plast- eller gummimaterial kan utsättas för mänsklig vävnad. Klass VI kräver de strängaste testerna och sådana material anses så säkra att de till exempel kan användas i implantat.

3-A

3-A är ytterligare en certifiering för maskinutrustning för hygieniska applikationer men som inte är så vanlig i Sverige. En 3-A certifiering specificerar de kriterier för design och tillverkning av utrustning som kommer i kontakt med livsmedel.

Vi vägleder dig till rätt livsmedelspump

Som du märkt i vår sammanställning finns det en mängd instanser, standarder och certifikat som säkerställer att de livsmedel som pumpas hanteras på ett säkert sätt. Vi på Tapflo har lång erfarenhet av hygienisk pumpning och vägleder dig gärna till en passande livsmedelspump för din applikation. Tveka inte att kontakta oss så berättar vi mer!

 

Relaterat material

Produktsida:

Livsmedelspumpar

 
 


Nästa kundcase

case forpackningsindustrin membranpump

TRYCKLUFTSDRIVEN MEMBRANPUMP – PERFEKT FÖR FÖRPACKNINGSINDUSTRIN

Tapflo tryckluftsdriven membranpump i aluminium - den kompakta och enkla designen som består av ett minimalt antal delar är kännetecknade för denna pumpserie.

Läs mer