BROSCHYRER

Pulsationer i din process? – Inte med Tapflo pulsationsdämpare!

En av de största utmaningarna med deplacementpumpar är tryckvariationerna vid pumpens utloppssida.

Beroende på pumpprincipen kan dessa pulsationer vara större eller mindre, men de är alltid närvarande.

Detta är ofta en utmaning för slutanvändaren. Pulsationerna kan vara skadliga för produkten som pumpas, men de kan också vara skadliga för utrustning som installerats efter pumpen och beroende på intensiteten kan de leda till buller och vibrationer i rör eller slangar.

Pulsationerna är särskilt skadliga för monterad mätutrustning "nedströms", som exempelvis flödes- och tryckmätare. Detta gör det svårt att uppnå exakt och repeterbar dosering/fyllning.

Tapflo DT pulsationsdämpare

Med DT pulsationsdämpare kan vi erbjuda en lösning på ovan nämnda problem.

Pulsationsdämpare i DT-serien är optimerade för användning med Tapflo tryckluftsdrivna membranpumpar och är det enklaste och mest effektiva sättet att minimera tryckvariationer.

Tack vare dämparens in-line-design kan produkten pumpas utan ökat mottryck och utan risk för produktskador. Detta är avgörande, särskilt för omrörningskänsliga produkter, trögflytande produkter eller produkter med hög koncentration av partiklar. Det bör också nämnas att de minimerade pulsationerna minskar tryckförlusten i rörsystemet och därmed ökar pumpkapaciteten.

pulsationsdampare

"Aktiva pulsationsdämpare" - DT pulsationsdämpare samverkar aktivt med produktens pulserande flöde. Genom tillförsel av tryckluft, som tas direkt från pumpens tryckluft, är det alltid samma lufttryck i pulsationsdämparen som i pumpen.

Om trycket i rörsystemet sjunker mellan pumpslagen ger det aktiva spjället automatiskt ett extra tryck mot den pumpade produkten. Detta innebär en markant minskning av pulsationerna.

Dessutom justeras pulsationsdämparen automatiskt, med ändrade tryck och vätsketyper.

fordelar med pulsationsdampare

Självklart ska dyr och ömtålig mätutrustning som ofta är installerad i moderna produktionslinjer prioriteras. Genom att använda en DT pulsationsdämpare möjliggörs ofta normal användningen av flödesmätare i dess korrekta funktion.

Material och applikationer

Pulsationsdämparna är underhållsfria och tillverkade av plastmaterialen PE och PTFE samt syrafast stål, polerat syrafast stål, stål och aluminium. De slitstarka membranen är gjorda av PTFE, EPDM, NBR och finns även flera andra material. Med sin sandwichdesign och integrerade metallkärna erbjuder de lång livstid. För särskilt krävande applikationer kan pulsationsdämparna förses med dubbla membran, ett så kallat barriärsystem, som kontinuerligt övervakar membranens tillstånd.

Dämparna finns även i hygieniska- och högtrycksversioner.

Med uppfyllelse av ATEX-direktivet 2014/34 / UE kan Tapflo pulsationsdämpare användas i nästan alla branscher.

certifieringar

Livsmedel, läkemedel och kosmetika

Våra hygieniska pulsationsdämpare används i många olika applikationer inom livsmedels-, kosmetika- och läkemedelsindustrin. Självklart följer vi även alla internationella standarder som EN 10204, FDA, EC 1935/2004, EC10 / 2011 och USP VI.

Den unika designen utan "döda zoner” gör att dämparen är enkel att rengöra med CIP och SIP och är självdränerande om de monteras vertikalt. Detta säkerställer att inga produktansamlingar byggs upp med efterföljande bakteriebildning. Dämpare kan även förses med ett stort urval av anslutningar, bland annat Tri-clamp, DIN 11851 och DIN 11864 med mera.

Kemi, ytbehandling, reningsverk, keramik

Filterpressar och rörsystem som ska användas vibrationsfritt och med stabilt fyllningsflöde, bra sprayprestanda med pålitligt flöde är några anledningar till att installera en pulsationsdämpare.

Färg-, tryck- och förpackningsindustri

När du vill säkerställa ett konstant icke-pulserande flöde av färger, lacker och beläggningar är en automatiskt reglerande dämpare en enkel lösning.

Kan användas med alla typer av deplacementpumpar

Vår pulsationsdämpare är fristående och behöver inte nödvändigtvis användas tillsammans med våra membranpumpar. De kan med fördel även användas i befintliga system tillsammans med andra fabrikat av membranpumpar, eller elektriska deplacementspumpar som ger pulsationer, som till exempel slangpumpar och excenterskruvpumpar.

Plug-n-pump

Särskilt praktisk och platsbesparande är pumpserien TK där dämparen redan är monterad på pumpen i en smidig enhet.

insallerad membranpump med pulsationsdampare

 

Relaterat material

Produktsida:

DT pulsationsdämpare

 Broschyr:

DT pulsationsdämpare

 


Nästa kundcase

case vardet av snabba leveranser

Hygienisk pump för en positiv hälsotrend

Tidigare har det pumpats hud- och hårvårdsprodukter hos Natumin Pharma men nu var det dags för seg tandkräm. Hur skulle en pump hantera det?

Läs mer