BROSCHYRER

Går det trögt? Utmaningarna med viskös vätska

Klibbigt, trögt, långsamt, tjockt, segt, tätt eller visköst? Något av dessa ord kan för många vara en karaktäristisk beskrivning på vätska med hög viskositet. Oavsett om du pumpar tjocka oljor, seg honung eller klumpig hallonsylt ställs det betydande krav för en välmående produktion. 

Att ha koll på hur viskösa vätskor ska pumpas och hanteras, förutsatt att pumpen används på rätt sätt, ger dig en rad fördelar: 

 • Färre oplanerade driftstopp.

 • Sparar pengar.

 • Pumpen får en längre livslängd.
     
 • Minimerar spill och läckage. 
     
 • Sparar energi. 
     
 • Bidrar till produktkvalitet.

Fördelarna vittnar om att ett smart val kommer resultera i en produktion av hög kvalitet.

Konfiguration – så här ska du tänka

Viskösa vätskor har generellt en sak gemensamt: de är tjocka. Däremot kan olika vätskor skilja sig åt i många avseenden, och därför behöver pumpens funktioner matcha vätskans egenskaper. Till exempel kan sylt innehålla partiklar som en membranpump inte klarar av, men som är en lätt match för en lobrotorpump.

Beroende på vilken typ av vätska du pumpar behöver du ta hänsyn till flera faktorer när det kommer till pumpens egenskaper och materialval. Du behöver säkerställa att pumpen är lätt att rengöra för att undvika kontaminering mellan olika vätskor och för att underlätta rengöring efter användning.

Pumpens kapacitet måste vara tillräcklig för att hantera den specifika vätskan. Det betyder att du behöver välja en pump med tillräckligt högt tryck, hastighet eller effekt för att effektivt pumpa den viskösa vätskan.

Materialet i pumpens konstruktion är också en grundläggande faktor för att pumpa viskös vätska på ett lönsamt sätt. Exempelvis ställer viskösa vätskor krav på material som motstår slitage och erosion.

Sammanfattningsvis är det inte bara viskösa vätskor som behöver anpassade flödeslösningar för an välmående produktion. Andra mindre viskösa vätskor, som alkohol eller mjölk, behöver andra anpassade miljöer eller egenskaper, till exempel ATEX-miljö eller en pump gjord i ett sanitärt material.

Klarar tröghet med lätthet

För att pumpa en viskös vätska behöver du ta hänsyn till vilken pump som är optimal för din applikation. Här är pumparna som klarar tröghet med lätthet: 

 • Slangpump. Det självklara valet för dig som vill ha en pump som är självsugande (priming) och när du vill att vätskan ska hanteras skonsamt, men samtidigt klara tuffa tag och miljöer.

 • Lobrotorpump. För dig som kräver högt och jämnt flöde av vätskor som kan innehålla partiklar.

 • Membranpump. Pumpen som är självsugande, tål slitage och som är enkel att underhålla.

 • Excenterskruvpump. En pump med generös passage som kan hantera stora partiklar och fibrer, samt möjlighet till att variera flödet.

 • Dubbelskruvpump. En pump som passar flera industrier och som ger en jämn och pulsationsfri pumpning.

Pumparna har fler egenskaper än de du lärt dig här, och vissa av dem har helt unika funktioner. Vill du lära dig mer om viskösa vätskor och lösningar som passar, är du varmt välkommen att kontakta oss.

 

 

Relaterat material

Produktsida:

Slangpump
Lobrotorpump
Membranpump
Excenterskruvpump

 
 


Läs vidare

FRAMGÅNGSRIK ALKOHOLTILLVERKNING

För en slutprodukt som håller hög kvalitet ställs betydande hygieniska krav på flödesprocessen, därför är rätt pump avgörande för en framgångsrik alkoholtillverkning. Lär dig mer om krav på hygien och material. 

Läs mer