BROSCHYRER

Hygienisk pump för växande sprittillverkning

Att utveckla en produktion innebär förändringar. När produktionen växer uppstår nya behov, som att exempelvis installera en hygienisk membranpump i ATEX-utförande. Det var just det Stockholms Bränneri gjorde när produktionsmetoderna behövde effektiviseras och de kontaktade Tapflo.

Processen inleddes för drygt två år sedan när de insåg att det inte längre var hållbart att förflytta vätska med hjälp av gravitation och pallyftare mellan sina stationära tankar – produktionen hade börjat växa. En tidigare anställd, med erfarenhet inom ölbryggning, hade positiva erfarenheter med Tapflo i andra sammanhang och inledde kontakten.

Pumpval med särskilda krav

Marcus Böhme, Head of Production på Stockholms Bränneri, berättar att pumpen behövde uppfylla specifika krav för att fungera med produktionens miljö, konstruktion och egenskaper. Pumpen skulle därför:

  • Vara lätt att rengöra

  • Vara enkel att underhålla

  • Konstruerad enligt ATEX (explosiva miljöer)

  • Vara enkel att använda

  • Kunna pumpa vätskor med olika viskositet

  • Vara utrustad med en 1,5" TC-koppling för att matcha övriga kopplingar i produktionen

I överenskommelse med Tapflo blev resultatet en T125 med pulsationsdämpare, monterad på en vagn – helt anpassat till explosiva miljöer.

Hygienisk pump atex

"Den gör allt vi hittills velat att den ska göra"

Att välja en hygienisk membranpump i alkoholproduktion bidrar till en produktion av hög kvalitet, förutsatt att den används på rätt sätt. Vid val av pump för livsmedelsproduktion är det viktigt att tänka på pumpens hygieniska egenskaper för att undvika bakterietillväxt i produkten. Pumpens egenskaper kan vara avgörande för att matcha produktionens förutsättningar:

  • Det ledande svarta centrumblocket säkerställer att inga elektriska laddningar uppstår i pumpen.

  • Designen möjliggör att operatören kan demontera pumpen för att löpande sköta underhåll.

  • Den släta ytan förhindrar att smuts fastnar i ojämnheter och underlättar rengöring.

  • Den klarar av att pumpa vätskor i alla stadier av produktionsprocessen.

För att ytterligare förbättra produktionen kan en pulsationsdämpare jämna ut pulserna, minska skakningar i rören och reducera buller, vilket också skapar en mer trivsam arbetsmiljö. Genom att montera pumpen på en vagn blir den flexibel och kan användas för olika ändamål i processen.

Pump, vagn, dämpare

Marcus säger att pumpen används för att pumpa olika typer av vätskor, varje dag. Att förflytta 96 % ekologisk etanol från förvaringstank till destillationspanna, föra över färdig produkt från blandtank till förvaringstank och pumpa fruktjuice från en IBC-tank är några av de applikationer Stockholms Bränneri använder pumpen till.

”Den gör allt vi hittills har velat att den ska göra. Enkel och snabb att använda, hantera och rengöra, så att man lätt kan byta mellan olika vätskor.”, säger Marcus.

Sedan starten 2015 har Stockholms Bränneri tillverkat gin, aperitifer, akvavit och färdigbuteljerade cocktails, för att nämna några – alla är vätskor som är kompatibla med Tapflos hygieniska membranpumpar.

Stockholms Bränneri välkomnar dig som står inför samma utmaningar som de gjorde för några år sedan. 

Har du vägarna förbi Stockholm och vill se om en T125 eller liknande skulle vara något som passar i er produktion så får du gärna kika förbi och kanske se den i arbete.”, avslutar Marcus.

Är du nyfiken på att veta mer om hygieniska membranpumpar eller andra flödeslöningar? Kontakta oss för mer information.

 

Relaterat material

Produktsida:

Hygienisk membranpump i ATEX-utförande
Pulsationsdämpare
Vagn

 
 


Läs vidare

FRAMGÅNGSRIK ALKOHOLTILLVERKNING

För en slutprodukt som håller hög kvalitet ställs betydande hygieniska krav på flödesprocessen, därför är rätt pump avgörande för en framgångsrik alkoholtillverkning. Lär dig mer om krav på hygien och material. 

Läs mer