BROSCHYRER

Nyheter

Fredagen den 2 februari var det dags för vår första anställda kollega i Polen att gå i pension – Krzysztof Lemański. Vi tog en pratstund med Krzysztof för att höra hur allt började för 33 år sedan.

1989 kom den nygifta hamnarbetaren Krzysztof till Sverige för första gången. Hans dåvarande frus familj hade bra kontakter i Sverige för arbete och det var lägligt, för vid denna tidpunkt var det hög arbetslöshet i Polen – Krzysztof provade lyckan och tog färjan till Sverige.

LemanskiDet blev två säsonger i Sverige med diverse ströjobb tills Börje Johansson kom till Krzysztof med en idé: ”Jag vill starta upp ett bolag i Polen som ska producera membranpumpar och jag behöver din hjälp.”

– Jag sa först nej nej. Jag är inte rätt person. Jag visste inget alls om hur det skulle gå till. Men Börje var bestämd och fortsatte att fråga. Till slut så sa jag ja, berättar

Detta var 1991 och Tapflo Sp. z o.o. registrerades med Krzysztof som vd. De första pumparna började byggas hos en maskintillverkare i Poznań, men kostnaderna skenade snabbt så Börje började sökandet efter egna maskiner på hemmaplan.

KristofferBorje

– Den första svarven köpte Börje begagnad. Han hyrde en lastbil och tog färjan som gick från Ystad till Swinoujscie för att få ner den. Bara några dagar senare sjönk samma färja i en stor olycka, så det var nära att det aldrig blev mer av Tapflo, skrattar Krzysztof.

Med den första svarven på plats flyttades produktionen till Gdansk och fler kollegor rekryterades allt eftersom. Kontor, det hade Krzysztof hemma hos sig och kommunikation och orderhantering med Börje sköttes med hjälp av fax.

Sedan starten har Krzysztof varit en allt-i-allo och han har hunnit med att jobbat med det mesta hos Tapflo. 1998 tog Małgorzata Wronkowska över som vd i Polen och 2005 öppnades det för en permanent flytt till Sverige då det behövdes hjälp på lagret i Kungälv. Här kom han att stanna resten av sin karriär.

 När jag först kom i kontakt med Börje kunde jag aldrig tro att det kunde bli som det blev. Jag var modig som vågade lyssna på honom. Jag kunde inte någon engelska och hade ingen erfarenhet men det gick ju bra ändå. Tapflo har varit som min andra familj, avslutar

Nu har Krzysztof hunnit fylla 66 år och det har alltså blivit dags för pension. Vi säger stort tack för den här tiden och önskar all lycka till med det nya pensionärslivet.

Vi kommer sakna dig!