BROSCHYRER

Kundcase & Pumpinsikter

Effektiv överföring av industriella och hygieniska pulver är nödvändigt. Vår luftdrivna membranpump, belagd med PTFE, säkerställer inte bara problemfri pulveröverföring utan erbjuder också ekonomiska fördelar jämfört med komplexa alternativ som transportband och vakuumsystem.

Varför fungerar inte en standardpump för pulver?

Pulver, med sina komplexa egenskaper och beteenden, utgör en rad utmaningar som standardpumpar inte kan hantera. Här är förklaringen till varför en konventionell pump för pulveröverföring kan leda till ineffektivitet och operativa problem:

Aggregering av partiklar

Pulver tenderar ofta att klumpa ihop sig (agglomerera), vilket bildar sammanhängande massor som standardpumpar har svårt att hantera. Traditionella pumpar, designade för ett smidigt vätskeflöde, saknar de nödvändiga mekanismerna för att effektivt hantera dessa agglomereringsproblem. Det kan resultera i blockeringar i pumpen, som i sin tur leder till driftstopp och underhållsproblem.

Slitage

Till skillnad från vissa vätskor kan pulver vara nötande och leda till ökat slitage på pumpen. Standardpumpar, vanligtvis utformade för att hantera vätskor, har generellt inte den nödvändiga konstruktionen som krävs för att motstå den slitande egenskapen hos många pulver. Det kan leda till frekventa driftstopp och ökade underhållskostnader.

Ojämn flödeshastighet

Pulver flödar inte lika konsekvent som vätskor, vilket innebär utmaningar för att upprätthålla en jämn flödeshastighet. Standardpumpar, anpassade för viskositeten hos vätskor, kan ha svårt att ge den jämnhet som krävs för exakt pulveröverföring. Ojämnheten kan orsaka en stötvis effekt på efterföljande processer och påverka den övergripande produktionseffektiviteten.

Svårigheter att hantera olika typer av pulver

Pulver finns i olika sorter, densiteter och storlekar. Standardpumpar är utformade att klara av ett brett intervall av vätska, men just pulver har strikta behov och kräver framför allt olika hantering. Speciella lösningar, som Tapflos pulverpump, är bättre på att hantera de olika pulvertyperna på ett effektivt sätt.

Säkerhet

Vissa pulver, särskilt de som är benägna att generera dammpartiklar, utgör säkerhetsrisker när de inte hanteras korrekt. Standardpumpar kan sakna nödvändiga funktioner, som explosionssäker design eller ATEX-certifiering, för att förebygga olyckor. Detta kan äventyra både personalens säkerhet och skada anläggningen.

Hur fungerar en pulverpump?

Precis som en vanlig membranpump använder en pulverpump komprimerad luft för att driva två membran. Ett membran suger åt sig en specifik mängd media medan det andra trycker ut samma mängd genom utloppet. Vår konstruktion förhindrar att pulver fastnar genom att skicka luft tillbaka in i ventilutrymmet för att lösa upp eventuella blockeringar. Det ytterligare luftsystemet på våra TP pulverpumpar levereras som standard på dessa modeller.


Vilka pulver kan pumpas?

Vår TP pulverpump är mångsidig och klarar av att hantera olika processpulver med en torrvikt på mellan 80 kg upp till 720 kg/m3. Från sintrat pulver och kolpulver till hartser och silikoner anpassar sig pumpen sömlöst till olika branscher.

Exempel på applikationer:

  • Gruvdrift: effektiv hantering av avfall direkt till big bags istället för att använda bandtransportörer
  • Medicinskt pulver: uppnå enkel viktdosering med hjälp av lastceller
  • Aktiva farmaceutiska ingredienser: många läkemedelsprocesser innebär hantering av pulveriserade farmaceutiska ingredienser. Pulverpumpen möjliggör överföring av dessa ingredienser för blandning och formulering
  • Frystorkad mat: underlätta pulveröverföring vid tillverkning av fryst mat, inklusive kryddor och örter
  • Livsmedelsproduktion: noggrann dosering av mjöl, stärkelse och andra ingredienser för bakning
  • Florsocker: ovanligt men viktigt – pumpa florsocker med en ATEX-certifierad pulverpump för att minska risken för explosioner orsakade av luftburna dammpartiklar
  • Bryggeri: malt- och humlepulver används under olika stadier av bryggprocessen
  • Tillverkning av plast: transport av pulveriserade polymerer som PVC, polyeten, granulat för 3D-skrivare och polypropen för extruderings- och formsprutningsprocesser.

Hur testar du om ditt pulver går att pumpa?

Vi tipsar om ett snabbt och praktiskt test för att bedöma hur väl våra pulverpumpar passar din applikation. Kläm pulvret i din hand – om det klumpar ihop sig är TP pulverpumpen inte lämplig. Vi erbjuder dock alternativa lösningar från vårt breda pumpsortiment för att möta dina behov. Du har också möjlighet att testa vår pulverpump, för bara 3 000 kronor, för att säkerställa att den fungerar med din applikation. Kontakta oss direkt på 0303-140 50 eller info@tapflo.se, eller via vårt kontaktformulär.

Anpassade system för pulveröverföring

Vi på Tapflo är specialiserade på att skapa skräddarsydda lösningar, inklusive system för pulveröverföring, för att hantera specifika utmaningar inom olika branscher. Vårt team arbetar nära våra kunder för att designa system som maximerar effektiviteten och uppfyller dina specifika behov.

Tapflos industriella och hygieniska pulverpumpar

Upptäck utbudet av våra pulverpumpar, utformade för att tillgodose både industriella och hygieniska applikationer. Oavsett om du är inom livsmedels-, läkemedels- eller tillverkningsindustrin har vi en lösning som säkerställer effektiv och säker pulveröverföring.

Det krävs en specialiserad metod för att hantera pulver där standardpumpar inte räcker till för att möta kraven. Här är Tapflos pulverpump med sin PTFE-beläggning, luftinduktionssystem och anpassningsförmåga till olika pulver, en pålitlig och effektiv lösning.

Är du intresserad av att prova en TP pulverpump? Kontakta oss för att veta mer.

 

Relaterat material

Produktsida:

Membranpump
Vagn
Övriga tillbehör

 
 


Läs vidare

När olyckan är framme - pump för nödsituationer

Läs om kund som behövde pump för nödsituationer. 

Läs mer